En blogg om fiberutbyggnaden i Nittorp med omnejd.

Hej fibervänner i Nittorps Fiber ideell förening

Publicerad 2014-11-11 22:25:35 i Allmänt,

Det är på tiden att ni hör något om vad som händer eller kanske rättare inte händer, bl.a  pga att de byråkratiska kvarnarna går med ultrarapid.

Om vi går tillbaks med en kort rekapitulation från vårt första årsmöte med föreningen i november förra året då vi bildade Nittorps fiber ideell förening.

Då var vi fortfarande fulla av tillförsikt att vi skulle komma igång med fiberanslutningen under 2014.

Men det framkom ganska snart att bidragspengarna från det gamla EU finansierade landsbygdsprogrammet inte skulle räcka och vi fick så småningom besked om att vi måste söka om pengar i det nya programmet som gäller 2014-2020.

Under tiden som gått har vi trots allt jobbat med andra frågor bl. a. har vi formaliserat samarbetet inom LIT (Landsbygdsnät i Tranemo) tillsammans med landsbygdsföreningarna; Hulared - Dalstorp, Dalstorp-Ölsremma, Ljungsarp och landsbygd Ambjörnarp samt tätorterna Dalstorp, Grimsås och Ambjörnarp tätort. 

LIT styrelse där vi två undertecknade ingår har förberett så långt det gått för att vara väl framme när det blev dags för ny ansökan som gick att påbörja i september.

Vi har också haft kontakter med Lantmäteriet angående bl.a markägarförteckningar och ledningsrättsavtal.

LIT har gått in med två separata ansökningar dels en gemensam för de enskilda fem landsbygdsområdena och en för Grimsås och Ambjörnarp tätort. Dalstorp är snart klara och bygger utan hjälp av medfinansiering från EU.

Vi kom in som vi tror med en bra ansökan som bör ligga bra till när det gäller prioritering. Problemet är att Jordbruksverket/Länsstyrelsen som handlägger ansökningarna inte kommer att börja ta tag i ansökningarna innan in på nästa år och att beslut kommer att meddelas först i början av sommaren 2015.

Under tiden fram till dess kommer vi med hjälp av bl.a pengar från Sparbanken Tranemo att påbörja förprojektering och förbereda upphandlingsförfrågningar. Men några andra stora kostnader vågar vi inte ta på oss innan vi vet att pengarna är i hamn.

En förhoppning är att vi ska vara igång under nästa år, men om hela det stora område det gäller hinner bli anslutet är nog lite väl optimistiskt.

 

Med facit i hand känns det bra inte minst för framtiden med vårt beslut att Nittorps fiber ideell förening gick in i samarbete med LIT. Vi hade inte kommit längre om vi valt att jobba helt själva och när man ser på möjligheterna i framtiden med att göra bra upphandlingar av; tjänster, drift, underhåll och administration finns det bara fördelar.

Även upphandlingen av anläggningsentreprenaden bör bli intressantare för fler anbudslämnare och förhoppningsvis billigare med tanke på områdets omfattning, ca 1300 potentiella anslutningar.

Vad gör vi lokalt under tiden?

Det viktiga är att vi inte släpper det lokala engagemanget även om vi ingår i ett större område. Därför är vår ideella förening viktig, i alla fall under ett inledningsskede.

Vi kommer så fort som markägarförteckningen finns framme påbörja att skriva markägaravtal om markupplåtelse och även abonnemangsavtal.

Vi har fortfarande en bit kvar tills vi nått de anslutningsmål (87%) som ligger till grund för ansökan och även anslutningskostnaden på 14.900 kronor. Så här hoppas vi i vår lokala styrelse för Nittorps Fiber på att fler som inte bestämt sig än inser vikten av att gå med från början. Det finns exempel på att det kan bli mer än 4 dubbelt dyrare att gå med efteråt.

Vi har också, alldeles i dagarna fått information om att Telia förvarnat om att man tänker avveckla nuvarande teleledningar inom vårt område, och erbjuder då trådlösa alternativ istället (varianter av mobil telefoni). Det är inget vi kan påverka, men tänk gärna på att inte skriva på några långa avtal som binder dig för framtiden och som då kan försvåra anslutning till fibernätet. Det är givetvis upp till var och en att välja, men det är en helt annan teknik som aldrig kan jämföras med fiber vad gäller tillförlitlighet och kapacitet.

Här är det viktigt att vi alla pratar med varann och att vi alla inser att även om det inte är akut med en fiberanslutning idag ändå är en viktig framtida överlevnadsfråga för landsbygden. Dit räknar vi också alla småorter som är ointressanta för en kommersiell aktör att etablera ny teknik.

Vi återkommer med ett datum för årsmöte med vår förening någon gång in i början av nästa år.

Hoppas att alla har förståelse för att vissa saker kan ta tid, men förhoppningsvis uppnår vi i gengäld ett bra slutresultat.

Hälsningar

Styrelsen för Nittorps Fiber ideell förening

Om

Min profilbild

Nittorps Fiber

Har ni frågor och funderingar, kontakta oss på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela